Monday, May 31, 2010

bila aku memasak

yuhuuu.. aku telah kembali rajin untuk mengarang ayat-ayat di blog aku yang comel ini.. hehehe.. terperasan pula disini.. okey.. disini aku nak bagi tahu yang bahawasanya semalam aku telah melakukan satu perbuatan yang amat ganjil lagi ajaib dimana perbuatan ini amatla tidak akan aku lakukan sekiranya aku rajin ataupun malas.. hahaha.. senang citer.. aku memang malas nak memasak walaupun aku berkebolehan memasak.. yerr aku memang boleh memasak macam-macam mende kecuali nasi kerana aku memang tak reti masak nasi.. kalau aku masak nasi juga nanti aku akan dihadiahi oleh pelbagai kritikan yang amat negative lagi tak sedap didengar seperti nasi mentah, lembik, keras serta ni nasi ke ape hah?? hahaha.. yang paling best last year aku telah disuruh oleh mama untuk memasak nasi dan selepas nasi itu dimasak oleh aku periuk nasi itu pun rosak dengan serta merta... hehehe... hebat kan aku?? so conclusion nyer jangan la suruh aku masak nasi kalau taknak periuk nasi anda rosak...


okey.. berbalik kepada perbuatan aku yang memasak secara tetiba itu.. aku telah memasak satu jenis masakan yang memang tak pernah aku memasakinyer seumur 20 tahun aku di atas muka bumi ini.. ntah ape mimpinyer aku tetibe nak masak spaghetti carbonara.. so memberi tahu niat murni aku untuk memasak itu masakan kepada ayah.. hehehe... nasib baek niat aku itu diapprove.. so aku pun mengikut ayah ke pasaraya untuk membeli bahan perencah spaghetti itu..


sebenarnyer aku pelik gak kerana ayah boleh tetiba bersetuju dengan niat murni aku itu kerana setahu aku ayah aku mane la suka memakan makanan yang sejenis itu.. hahaha.. mungkin sebab anak dia yang paling rajin ini tetibe wat permintaan ganjil iaitu nak memasak.. so dia pun setuju ajela.. hahaha.. ntah-ntah dalam hati beliau berkata.. buang tabiat ke anak aku yang sorang nie?? ke matahari dah nak terbit dari barat?? coz tetibe jer nak memasak.. hahaha... abaikan je la semua itu..


so pada pagi ahad yang cerah itu.. aku telah memulakan operasi memasak sarapan spaghetti carbonara di dapur dengan cemerlang sekali.. hehehe... mama cakap aku nie kalau memasak jer mesti nak menggotorkan banyak pinggan dan mangkuk.. hahaha.. mana tak nyer.. setiap satu bahan aku letakkan dalam satu mangkuk atau pinggan yang berasingan.. ala sekali sekala nak tiru gaya chef-chef dalam TV tu masak.. tak salah kan?? lagipun bukan aku yang kena basuh itu semua pinggan.. hehehe.. kakak aku la yang akan kene membasuhnyer.. lalala... acara memasak pada pagi itu mengambil masa hampir 2 jam oleh aku untuk menyelesaikannyer.. itu pun setelah ditolong oleh mama untuk membuka tin cendawan butang dan mecincang ayam serta menyediakan kuali atau alatan memasak yang laen untuk aku.. hahaha.. nak mengharapkan aku membuka tin cendawan itu?? alamatnyer sarapan pagi menjadi makan malam la jawabnyer... mengharapkan aku mencincang ayam umpama menyuruh aku mencincang jari ku sendiri la gayanyer kerana aku amatla tak reti menggunakan pisau-pisau yang agak besar siznyer.. aku mencari kuali pula ibarat aku menyelongkar seluruh dapur... hahaha.. itulah gayanyer bila aku masuk ke dapur untuk memasak... ia umpama orang yang tak pernah masuk dapur je gayanyer.. padahal hari-hari aku masuk ke dapur untuk melantak... hehehe...


so ketika aku sedang memasak aku telah dibising oleh ayah ku sekali sekala... mana taknyer asyik berlari ke ruang tamu jer.. boleh dikatakan setiap 5 minit setengah aku akan ke ruang tamu melihat resepi di lappy ku yang tersayang ini.. hahaha.. sebenarnyer lagi 5 minit sebelum aku mahu masuk ke dapur barula aku menggoogle resepi spaghetti carbonara itu di internet.. hahaha... hebatkan?? kerja last minit memang terbaek!!! tapi yang peliknyer orang yang tulis resepi tu cakap dia mengambil masa tak sampai 30 minit untuk menyiapkan masakan itu.. tapi kenapa aku memerlukan 120 minit untuk menyiapkannyer??? hahaha... telah berlaku satu penipuan besar disitu yerr...


jadi setelah berjuang selama 120 minit akhirnyer spaghetti carbonara versi aku pun siap.. hahaha... orang pertama yang mengkomen masakan aku itu ialah ayah aku yang memberi komen bahawasanyer aku telah terlebih tuang black papper.. mama pula komen masakan aku kurang masin.. hahaha... mama oh mama.. tak elok la makan masin-masin nie kang kene attack dengan darah tinggi nanti baru tahu.. adik aku yang si emy n taufik pula komen tak sedap coz tak pedas.. hahaha... memang selera kampung la korang nie... tapi dalam tak sedap - tak sedap tu aku tengok 4 kali korang tambah.. pelik-pelik.. dan komen yang paling best datang nyer dari abg lok n adam yang menyatakan masakan yang aku masak itu sedap.. yeahhh.. abang n adam.. korang memang terbaek la!!! hehehe...


so nampaknyer sampai disini ajela post aku untuk akli ini.. diharap aku akan mempunyai sedikit kelapangan masa untuk di berikan kepada blog aku ini untuk membuat post-post baru.. hehehe.. di harapkan juga agar aku akan merajinkan diri lagi untuk mengotorkan dapur kembali.. lalala.. so adioz di ucapkan..



so ini la rupa bentuknyer hasil masakan aku.. hehehe..



p/s: dia alam realiti atau fantasi conclusionnyer aku memang malas nak memasak!!

2 comments:

tensai_7 said...

pergh, hebat ko. bleh buat spaghetti carbonara. aku spaghetti bese pun x prnh buat apatah lg yg sebegini xD

mmgle ko amik 120 minit pasal ko br 1st time nk buatnya. yg org 2 predict org lain xde masalah nk buat spaghetti 2 so amik ms dlm 30min jelah. haih tqah2 ((-___-))

atiqah idris said...

hahaha... setakatcampak2 bahan dalam kuali tu boleh la.. ala ko pon leh wat la.. senang jer.. bahan sume ade kat giant..

ala.. ntah2 dia amek masa 1 jam kot.. saje je nak wat gempak tulis 30 min tu.. ahahhaha...