Sunday, May 23, 2010

3 permainan yang hot

yuhuuu... setelah hampir seminggu aku memperkasamkan blog aku ini akhirnya usaha aku tidak menjadi sia-sia kerana ia benar-benar telah menjadi pekasam... hahaha... tapi tidak mengapa kerana sepekasam-pekasam blog aku ini ia tetap berbau wangi lagi harum semerbak sabun pencuci Daia yang aku beli di pasaraya C-mart.. fuuhhh.. sangat harum baunyer!! wow!! aku telah mempromosikan sabun Daia di pasaraya C-mart yang berlokasi di Changloon dengan rela hati.. hehehe.. lihatla dunia.. aku amat baek hati bukan?? okey cukup-cukup.. kali ini aku ingin membocorkan sedikit rahsia mengenai 3 permainan popular yang sering aku mainkan ketika zaman hingusan aku dahulu.. oitt-oitt!! walaupun itu zaman hingusan aku tapi hingus aku tidaklah dibiarkan mengalir begitu sahaja erk.. ia sentiasa dilap dengan tisu premier.. hehehe.. dan aku tidaklah seselekeh itu sehingga membiarkan hingusan itu keluar mencurah-curah ke ladang gandum seperti yang terjadi dalam iklan koko krunch tau!! hahaha.. ni apasal pula aku mengarut pasal hingusan lelebih pula nie??



so sebagai permulaan aku ingin membagikan intro OST lagu permainan aku yang kesatu ini. untuk tatapan umum.. ehhmm.. mengikut pengalaman aku yang luas ini.. aku rasa mesti ramai yang tahu dan pernah mennyanyikan lagu popular ini.. nak tau lagu apa?? mari kita lihat.. jeng.. jeng.. jeng...



Polis entry want to jaga
Polis mati pencuri jaga




hahaha... lihatla itu la permainan polis entry atau dengan bahasa senangnyer digelar maen kejar-kejar yang sering aku mainkan satu ketika dahulu.. tapikan... liriknyer sangat tak boleh blah!! dah la bahasanya amat rojak buah sekali... dan amat kurang logik juga liriknyer... ye la mari kita lihat dengan teliti.. polis masuk untuk berjaga.. lepas tu pulak polis tu mati dan pencuri tu pula sangat berbaik hati mengantikan tempat polis itu untuk berjaga.. hahahaha... sangat comelkan si pencuri itu?? tapi walau macamana pun permainan ini telah aku maen dengan jayanyer.. hehehe.. dan paling best sekali boleh pula bile polis dah nak dapat tangkap si pencuri itu... si pencuri itu buat pause pula.. dengan menyebut perkataan cop! cop! hahaha.. amat tidak ade nilai kemoralan disitu erk.. lepas menghilangkan penat lelah seketika.. si pencuri itu pun memplay kan balik permainan dan sambung melarikan dirinyer.. hahaha.. kesian sungguh si polis yang cute itukan... dengan bersusah lagi payah dia mengejar si pencuri itu.. si polis yang cute itu pun mengejar dan terus menjejar sehingga dia berjaya mengesep si pencuri itu dengan berkata yes!! kau jadi pula.. cepat kejar aku!!! hahaha.. aikk?? macam aku jer yang menjadi si polis yang cute itukan?? hehehe...



okey sekarang mari kita pergi ke permaianan kedua aku... permainan ni sebenarnya agak bahaya lagi bias sedikit.. itu adalah kerana kita sendiri yang perlu menjadi alat atau tools utama bagi memaeni permainan ini... dan bila kita habis setiap level kita perlu mengucapkan ayat ini... hehehe.. nak tahu apakah ayatnyer?? mari kita lihat...



level 1: satu lobang tikus..
level 2: dua lobang tikus..
dan begitulah level-level seterusyer...

ehmm.. mungkin ade segelintir budak-budak hingusan yang tidak memperaktiskannyer..
tapi yang pasti itu bukan aku!! hehehe



yeahhh... itu lah permainan lobang tikus yang menjadi kegilaan aku satu ketika dulu... sebab ape namenyer lobang tikus??? sila jangan tanya aku soalan itu kerana aku tidak mengetahuinyer... hahaha... ehmm.. tadi aku ada berkata yang bahawasanyer permainan ini bias bukan?? okey di sini aku ingin memberi sedikit penjelasan mengenai kebiasan tersebut.. huhuhu... untuk pengetahuan ramai permainan ini bias kerana orang yang menjadi tools atau bahan atau dengan kata laennyer pihak lawan sering bermaen tipu.. ini adalah mengikut pengalaman aku dulu-dulu... pihak lawan sering mengangkat sedikit tangan mereka semasa pihak lagi satu sedang melompat untuk mematikan mereka... sila lihat... amat kejam bukan?? dan permainan ini sedikit bahaya kerana bila pihak lagi satu telah dapat menghidu cara maen kotor pihak yang menjadi tools itu.. mereka akan melakukan serangan yang amat drastik sekali.. untuk membalas dendam.. diulangi sekali lagi.. drastik ehh bukan drumstik!! nak tahu apakah serangan nyer itu?? hahaha.. serangannyer ialah dengan melanggar tangan si pihak yang maen kotor itu dengan kuat atau sengaja menyepak dengan kata laennyer menendang tangan mereka dan adakalanyer menyepak atau dengan kata jujurnyer menendang muka si pihak yang maen kotor itu ketika melakukan lompatan... dan selepas itu pihak penendang akan memberi alasan sorry.. sorry.. tak sengaja.. lantai licin.. atau sorry.. sorry... terover lari pula.. ehmm... sakit ker?? hehehe.. itulah kata-kata mereka secara luaran yang diucapkan dengan muka selambernyer... dan secara dalamannyer mereka girang menyatakan yes!! padan muka kau!! tadi nak sangat maen kotor.. sekarang rasakan.. amacam sedap tak?? ade rasa oren?? hahaha... dan yang paling best sekali permainan ini sering kali diakhiri dengan pergaduhan kerana masing-masing tidak berpuas hati terhadap pihak penjadi tools itu... huhuhuhu..... amat lucu bukan??



jadi seterusnyer permainan yang ketiga atau lebih spesifiknyer yang terakhir yang aku ingin kongsikan kali ini ialah permainan yang lagu OST nyer berbunyi bergini...



Rumah terbakar panggil bomba
Bomba datang berlumba-lumba
Anak kambing patah kaki
Anak itik pandai menari
1..
2..
3..
4..
5..
6..
7..
8..
9..
10..



hahaha.. itulah dia lagu OST bagi permainan rumah terbakar ini atau dengan lebih komersilnyer dipanggil permainan lompat tali skipping berirama... hehehe.. permainan ini sebenarnyer merupakan satu permainan yang sihat kerana ia dapat meningkatkan koordivaskular kita.. hehehe.. ini adalah fakta yer.. bukan rekaan semata-mata... so berbalik semula kepada permainan ini... permainan ini sebenarnya tidak memerlukan modal yang tinggi.. ini adal disebabkan kita hanya memerlukan segulung tali skipping sahaja... hehehe.. dan kepada sesiapa yang tidak ada tali skipping.. boleh la menggunakan tali getah permainan ziro point yang korang buat dengan susah payah itu.. tak payah nak beli mengada-ngada atau mengedik-gedik atau merengek-rengek tau meraung-raung minta duit kat parents semata-mata nak beli tali skipping untuk maen permainan ini.. membazir jer.. hehehe... okey seperi permainan lobang tikus.. permainan ini juga boleh mendatangkan bias apabila orang yang memegang tali itu mempunyai jarak ketinggian yang amat ketara bezanyer.. yelah.. mana tak biasnyer.. cubala korang bayangkan.. yang pegang tali tu sorang tingginyer 2 meter dan sorang lagi pula hanya 1 meter je ketinggiannyer.. so memang la ini akan mendatang kan big problem kepada orang yang nak melopat itu kerana alunan pusingan tali skipping itu amat tidak seimbang dan kelihatan amat sumbang lagi buruk sekali yer... dan ini juga boleh membawa kepada satu pergaduhan tahu tak??? huhuhu... dan yang menariknyer mengenai permainan ini ialah... sekirannyer pihak pelompat telah tersangkut kakinyer di tali skipping semasa lagu OST yang dimainkan oleh para pemegang tali berada pada perkataan anak kambing... so para pelompat boleh menyambung semula permainan mereka di perkataan anak kambing itu dan tidak perlu melakukan lompatan dari awal lagu apabila turn mereka tiba... hebat bukan??? penjimatan masa di situ telah diaplikasikan oleh mereka.. hehehe...



so nampaknyer sampai disini sajelah post aku untuk kali ini... diharap aku akan mendapat pelbagai idea untuk di kongsikan bersama di laen waktu detik dan ketika... kalau tak dapat... hehehe.. alamatnyer aku akan membuat blog aku ini sebagai jeruk pula.. hehehe... dan kepada sesiapa yang kebosanan silalah cuba permainan-permainan yang aku ceritakan di atas tadi.. serious aku cakap... memang syok wei... dan part yang paling aku suka ialah part bergaduh di ending permainan... hahahaha... okeyla korang adioz aku ucapkan....


p/s: teringin sangat-sangat nak jumpa pencipta atau dengan kata laennyer pereka kepada permainan-permainan diatas.. amat kreatif yer mereka itu... hehehe... tak dapat jumpa dia alam realiti.. jumpa dialam fantasi pun tak ape.. janji dapat jumpe.. hahaha...

4 comments:

tensai_7 said...

haha,pasal p'mainan time kecil pun nk dcitekan ke? nape x
msk ka skali galah pnjang dgn cop tiang?

atiqah idris said...

hahaha... cop tiang modal dye mahal coz ko nak kne bazirkan sumber tenaga mencari tiang yang sesuai..
galah panjang plak permainan nyer berdosa sikit coz bercampur laki nn perempuan.. n pastu bergaduh bersama... hahaha

tensai_7 said...

sape suruh main sesama laki pompuan. main ah sesama kaum je. apadaa

atiqah idris said...

hahaha.. maen sama sekaum amat tak best coz nnt banyak gaduh dari bermaen.. lalala